Historie vinařství Vašíček

Historie vinařství Vašíček

Naše vinařství vzniklo na přelomu druhého tisíciletí, přesněji v roce 2002, kdy jsme začali víno vyrábět ve větším množství. Předtím to byl pouze koníček nebo taková větší záliba.

Vinařství se zabývá převážně výrobou suchých přívlastkových vín, která si stále více nacházejí své příznivce.


Vinice a druhy vín

Vinice a druhy vín

Naše vinice se nacházejí v místní lokalitě v Prušánkách a nedaleké obci Josefov. Klademe velký důraz na správné a šetrné obdělávání vinic, protože si myslíme, že víno se dělá převážně ve vinohradě a je to jeden z nejdůležitějších faktorů pro výrobu vína.

Odrůdy pěstované v našich vinicích jsou Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Ryzlink vlašský a z červených odrůd Rulandské modré, Merlot, Cabernet Moravia a Dornfelder.


Vína Vašíček

Vína Milan Vašíček

Ve sklepě používáme co nejšetrnější zpracování hroznů, které je důležité pro celkovou kvalitu vína. Víno se poté, až prokvasí a vyfiltruje, nalahvuje a čeká na vás, na naše zákazníky.

Přijeďte si pro nějakou tu láhev dobrého vína, kterou můžete ochutnat buď ve sklepě, ve vinárně a nebo si ji odvezete domů a vychutnáte si ji v pohodlí vašeho domova.


O vinařství Milan Vašíček

logo14Vznik vinařství vinaře a cimbalisty Milana Vašíčka byl v roce 2002 sice ovlivněn rodinným prostředím, hlavní impuls se však dostavil až ve Švýcarsku, kde dnešní vinař působil 15 let jako muzikant. Proto se také do loga vinařství promítl houslový klíč s hroznem.

Měl možnost ochutnávat vína z různých koutů světa, přišel jim na chuť a měl ambice se jim vyrovnat. V prušáneckých tratích (Podkovné a Čtvrtky) a josefovských tratích (Kukvička) rozšířil rodinné vinice a další plochy vysadil v roce 2004 a nově v letech 2016 a 2017.

Nyní hospodaří v systému integrované produkce na cca 5 ha vinic. Vlajkovou lodí vinařství jsou všechny rulandské odrůdy, které doplňují Müller-Thurgau, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Tramín červený, Sauvignon, Zweigeltrebe, Merlot, Cabernet Moravia a Dornfelder.
Milan Vašíček vyrábí kvalitní převážně suchá přívlastková vína, u nichž je hlavní důraz kladen na harmonii vína, což krásně vyjadřuje i logo vinařství. U výroby vína, která začíná již ve vinohradě s citlivým přístupem k přírodě a redukovanou sklizní, která zajišťuje vyšší kvalitu hroznů, využívá jak zkušeností předků, tak moderních technologií. U velkých červených vín se dbá na jejich vyzrálost ležením až 18 měsíců v dubových sudech. Roční objem produkce je kolem 40 000 lahví.

Vína se prodávají ze sklepa, ve vybraných vinotékách a restauracích s převážně vlastním rozvozem. Sklepní hospodářství se nachází v lokalitě vinných sklepů Nechory, kde zároveň najdeme i stylový vinný sklep Nechorka s ubytováním pro 20 hostů, s letní terasou a sklepem pro cca 30 osob, který je otevřen celoročně. Pro návštěvníky jsou připraveny večery s vinařem s řízenou degustací, programy snoubení jídla a pokrmů s posezením u cimbálu a jiné kulturní akce. Vinařství dlouhodobě sklízí úspěchy na významných místních i mezinárodních soutěžích. Vinař Milan Vašíček je členem vinařské asociace ČR.